11 Adımda SEO Sıralaması Nasıl İyileştirilir
Günde 3,5 milyardan fazla Google aramasıyla, potansiyel ziyaretçilerin içeriğinizle karşılaşması için yeterince yüksek sıralama, Google’ın kurallarına göre oynamak anlamına gelir. İçeriğinizden tam olarak yararlanmanızı sağlamanın en iyi yollarından biri, arama motoru optimizasyonu ( SEO ) çabalarınızı geliştirmektir.
Günümüzün veri odaklı dünyasında, kuruluşların bir adım önde olmak için SEO çabalarını analiz etmenin ve yorumlamanın bir yoluna ihtiyacı var.
Bu makale, birinci sıradaki sıralamalar için daha iyi rekabet edebilmek için SEO’nuzu nasıl geliştireceğinize odaklanacaktır. İşte ele alacağımız 11 alan:
- Metrikleri İzlemek için Google Analytics’i Kullanın
- Mevcut Sayfaları Optimize Edin
- Anahtar Kelimelere Dayalı İçerik Oluşturun
- Backlink Portföyünüzü Çeşitlendirin
- İçeriğinizi Öne Çıkan Snippet’ler için yapılandırın
- Görüntüleri Optimize Edin
- Sitenizin Mobil Uyumlu Olduğundan Emin Olun
- Sayfa İçi SEO Faktörlerini Optimize Edin
- Yükleme Sürelerini Azaltın
- Yerel SEO’yu İyileştirin
- Sonuçlarınızı Takip Edin
1. Metrikleri İzlemek için Google Analytics’i Kullanın
Herhangi bir SEO için harika bir ilk adım, Google Analytics’teki metrikleri nasıl anlayacağınızı öğrenmektir.
Google Analytics, akıllı verilere dayalı kararlar vermek için web sitenizi anlamanıza yardımcı olan bir araçtır. Metrikler, hedef kitlenizi ve nasıl sıralama yaptığınızı anlamanıza yardımcı olur, böylece onlar için daha iyi içerik küratörlüğünü yapabilirsiniz.
Site ziyaretçileriniz hakkında bilgi edinmenize yardımcı olan metriklerden bazıları şunlardır:
- Hangi tarayıcıları kullanıyorlar: Google Analytics, müşterilerinizin en çok hangi tarayıcıları kullandığını görmenize olanak tanır. Google Chrome, Firefox, Internet Explorer veya Safari kullansalar da, bu, en çok kullanılan tarayıcılarla ilgili olarak web tasarımına odaklanarak kullanıcı deneyimini geliştirmenizi sağlayacaktır.
- Sitenizi ziyaret etmek için kullanılan en popüler cihazlar: Müşterilerinizin kullandığı tarayıcıları bilmek gibi, hangi cihazları kullandıklarını bilmek de yararlıdır. Örneğin, belirli sitelerin masaüstü kullanıcılarından daha fazla mobil kullanıcısı vardır veya bunun tersi de geçerlidir. Bu özellik, en sık kullanılan ekran boyutuna göre uyarlanmış içerik oluşturmanıza olanak vererek genel kullanıcı deneyimini geliştirir.
- Yönlendirme trafiği: Google Analytics, web sitenizi görüntüleyenlerin nereden geldiğini söyleyen verileri de sağlar. Trafiğin nereden geldiğini ve organik mi, doğrudan mı yoksa ücretli mi olduğunu görebilirsiniz.
- Rakiplerinizi anlayın: Google Analytics, rakip trafiğine ilişkin bilgiler de sunar. Bu veriler, içeriğinizi nasıl iyileştireceğinize ve rakiplerinizi nasıl geride bırakacağınıza karar verirken yardımcı olabilir. Bu, müşterinin ihtiyaçlarını rakibin olmadığı şekilde karşılamak için içerik boşlukları aramak anlamına gelebilir.
- Kullanıcılarınızın ne okuduğunu bilin: Bu metriklerin yardımıyla kullanıcının sitenize nereden girdiğini, kaç sayfa ziyaret ettiğini, sitede ne kadar kaldıklarını ve nereden ayrıldığını görebilirsiniz. Bu, içeriğinizi daha iyi optimize edebilmeniz için müşterinin sitenizdeki yolculuğunu anlamanıza yardımcı olabilir.
Şu anda Semrush’taki 12 araç, Google Analytics ve Google Arama Konsolu ile entegre olabilir, böylece raporları tek bir merkezi konumda analiz edebilir ve çalıştırabilirsiniz:
- Konum İzleme (GA)
- Sayfa İçi SEO Denetleyicisi (GA ve GSC)
- Backlink Denetimi (GA ve GSC)
- Organik Trafik Bilgileri (GA ve GSC)
- Raporlarım (GA ve GSC)
- Site Denetimi (GA)
- İçerik Analizcisi (GA ve GSC)
- Bağlantı Oluşturma (GSC)
- SEO Gösterge Tablosu (GA ve GSC)
- Marka İzleme (GA)
- Pazarlama Takvimi (GA)
- Sosyal Medya Reklamları (GA)
2. Mevcut Sayfaları Optimize Edin
Yüksek dereceli içerik geliştiren içerik pazarlamacılarının tipik olarak tek bir ortak noktası vardır: Okuyuculara ilgi çekici içerik konuları sunarlar.
Başarılı içerik pazarlamacıları, içerik fikirleri üzerinde beyin fırtınası yapmak için eğilimleri takip eder, yani bir noktada düşük performanslı içeriği tekrar ziyaret etmek zorunda kalırlar.
Semrush, içeriği denetlemenize ve içeriği geliştirmenize yardımcı olabilecek birkaç araç sunar.
İçerik Denetim Aracı
İçerik Denetimi aracı , aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli veri noktaları aracılığıyla düşük performanslı içeriği hızlı bir şekilde belirlemenize yardımcı olabilir:
- Minimum geri bağlantı
- Sosyal paylaşım sayısının azlığı
- En eski sayfalar
- Hafif içerik (düşük kelime sayısı anlamına gelir)
- Düşük organik arama trafiği
Konu Araştırma Aracı
Yüz gerdirme uygulanabilecek sayfaları belirledikten sonra, hedeflenecek yeni anahtar kelimeleri düşünmenin zamanı geldi.
Konu Araştırma aracımızı kullanarak , hangi içerik fikirlerinin en çok arama hacmini gördüğünü belirlemenize yardımcı olabilecek içerik “kartları” sağlayacağız.
Sonuç olarak, bu, içerik geliştirmek için harcayacağınız süreyi azaltabilir ve içine koyduğunuz çalışmanın sizi ödüllendirmesini sağlayabilir. Kitlenizin ilgi alanlarına göre etkili bir içerik planı geliştirmek, kitle katılımını artırmaya yardımcı olur.
İçerik pazarlama planınızı oluştururken, hangi içeriğin kitlenizde yankı uyandıracağını düşünün. Oradan, o konuyla hangi başlıkların iyi sonuç vereceğini ve oluşturabileceğiniz herhangi bir yan konu olup olmadığını inceleyebilirsiniz.
Bir Zihin Haritası Oluşturun
Bazı içerik pazarlamacıları, içerik stratejilerini planlarken zihin haritalarını faydalı buluyor.
Bir zihin haritası kullanmak, görsel insanlar için tüm potansiyel konu fikirlerinizi sunmanıza yardımcı olabilir. Daha spesifik tamamlayıcı parçalara yol açabilecek daha yüksek seviyeli içerik parçaları oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Konu Araştırma aracımız, içeriğin amacını değiştirmeye nereden başlayabileceğinizi daha iyi görselleştirmek için daha fazla konu görmenizi sağlar.
Sayfada SEO Denetleyicisi
Sayfa İçi SEO Denetleyicisi , web sitenizin zayıf yönlerini belirler ve en iyi 10 rakibinize dayalı olarak sayfa içi SEO taktikleri için iyileştirmeler önerir. Belirli sayfalar için aşağıdakiler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz:
- Strateji: Hedeflemeniz gereken anahtar kelimeleri ve sıralamalarınızı potansiyel olarak iyileştirmenin yollarını önerir
- SERP Özellikleri: Öne çıkan bir snippet için sıralamanızın olasılığını çıkarır
- İçerik: En iyi 10 sıralama sayfasına dayalı olarak içeriğiniz için önerilerde bulunur
- Semantik: İçeriğinizin de hedeflemesi gereken semantik olarak alakalı anahtar kelimeleri sağlar
- Geri Bağlantılar: Geri bağlantı kazanmak isteyeceğiniz belirli alan adlarını gösterir
- Teknik sorunlar: Yinelenen içerik olup olmadığı ve etkili bir meta etiket kullanıp kullanmadığınız da dahil olmak üzere teknik SEO sorunlarını tanımlar
- Kullanıcı deneyimi: Ziyaretçiler için deneyimi nasıl iyileştireceğinizi söyler
3. Anahtar Kelimelere Dayalı İçerik Oluşturun
İçeriğiniz için anahtar kelimeleri araştırmak, yalnızca parçanızın çerçevesini geliştirmeye yardımcı olmakla kalmaz; aynı zamanda hedef kitlenizin ne okumak istediğini anlamanıza da olanak tanır, böylece onlara hitap eden bir içerik stratejisi oluşturabilirsiniz.
Anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra harika içeriği nasıl oluşturabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.
Anahtar Kelime Sihirli Aracı ile Araştırma
Doğal olarak akan içerikler yazmalısınız. Google dostu yazma, anahtar kelimeler ve günlük dil arasında bir denge göstermeye bağlıdır.
Anahtar kelimeler, içeriğinizde doğal olarak yer almalı ve zorlama hissetmemelidir. Bunu yapmanın bir yolu, birincil anahtar kelime hedefinizle anlamsal olarak alakalı anahtar kelimeleri belirlemektir.
Anahtar Kelime Sihirli Aracımız , birincil anahtar kelimenizle ilgili anahtar kelimeleri aramanıza olanak tanır. Buradan, arama hacmini, anahtar kelime zorluğunu ve birincil anahtar kelimenizle ilgili yüzdeyi görebilirsiniz. Bu anahtar kelime listesi, ne tür sayfalar hakkında yazacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir.
İlgili Soruları Araştırmak
Anahtar Kelime Sihirli Aracında, birincil anahtar kelimenizle ilgili sorulara da bakabilirsiniz. Birçok pazarlamacı, insanların arama motorlarında nasıl soru sorduklarını taklit ettikleri için soru anahtar kelimelerini kullanmada başarılı oldular.
Ayrıca birçok kullanıcı sesli arama özelliğini kullanarak soru soruyor . Sesli arama örnekleri, “web sitesi SEO’sunu nasıl geliştirebilirim” veya “New York’ta nereden kahve alabilirim” olabilir.
Anahtar Kelime Sihirli Aracında, birincil anahtar kelimenizle eşleşen ilgili soruları belirlemenize yardımcı olması için sonuçlarınızı “Tümü” veya “Sorular” arasında filtreleyebilirsiniz.
Anahtar kelimeler kim, ne, nerede, ne zaman, neden ve nasıl gibi soru göstergelerini içerecektir. Bu nedenle, bu soru göstergelerini içeren anahtar kelimeleri veya anahtar kelimeleri listelemeli ve daha fazla sohbet içeriği oluşturmalısınız.
4. Backlink Portföyünüzü Çeşitlendirin
Sayfa içi SEO ile ilgili tüm ipuçlarını takip etseniz bile , içeriğinizin Google’da ön sayfada çıkması garanti edilmez. Bu nedenle, yüksek otoriteli sitelerden geri bağlantılar oluşturmak, stratejinizin büyük bir parçası olmalıdır.
Backlink çeşitliliği, özellikle iki kaynaktan gelebilir:
- Geri bağlantı türü: Genel olarak, geri bağlantınız bir takip veya takip olmayan bağlantı olacaktır ve bir takip bağlantısı daha fazla ağırlık taşır.
- Geri bağlantının kaynaklandığı bir site: İçeriğinizi tanıtıyorsanız ve bir hikaye yayınlamak için yayıncıları hedefliyorsanız, içeriğinize geri bağlanan site, geri bağlantınızın kaynağı olacaktır.
Çeşitli bir geri bağlantı portföyü, Google’a sitenizin yetkili bir kaynak olduğunu ve eski yaklaşımlara veya diğer spam taktiklerine güvenmek yerine doğal bir şekilde bağlantılar oluşturduğunuzu söyler.
Geri Bağlantı Analizi Aracı , yönlendiren alanlarınızı ve toplam geri bağlantılarınızı tanımlayabilir. Nerede bir fırsat olabileceğine dair bir fikir edinmek için en fazla dört rakip URL’yi karşılaştırma olanağı sunuyoruz.
Backlink portföyünüzü büyütmenin bazı yolları şunlardır:
- Dizinler veya “en iyiler” listeleri: Uzmanlığınızı yüksek kaliteli içeriğinizle birlikte sunmak için niş alanınızdaki listeleri derleyen sitelere ulaşın
- Paylaşılabilir İçerik: Sosyal medya paylaşımları, geri bağlantılar oluşturmanın hızlı bir yoludur, bu nedenle birden çok platformda paylaşmak için bağlanabilir varlıklar oluşturun
- Haber değeri taşıyan içerik ve yayıncı işbirliği: Başarılı bir içerik stratejisi, bir hikaye anlatan veriye dayalı içerik oluşturmayı içermelidir. Orijinal bir anket, kamuya açık veriler veya dahili veriler aracılığıyla, sonuçlarınızın etrafında içerik oluşturun ve bunu yayıncılarla paylaşın.
- Trendleri takip edin: Bunu trend olan bir habere bağlayabiliyorsanız, yayıncının verilerinizi öne çıkarmak ve bir bağlantıyla size geri vermek istemesi olasılığı yüksektir.
5. İçeriğinizi Öne Çıkan Snippet’ler için Yapılandırın
İçerik geliştirirken içeriğinizin kalitesine, alaka düzeyine ve sayfadaki yapısına dikkat etmek istersiniz.
Her sayfa, içeriği mantıksal olarak organize etmeli, en önemli bilgilerin sayfanın en üstünde olmasını sağlamalı ve başlıklar okuyucuya her bölümde ne öğreneceklerini bildirmelidir.
Okuyucuların %80’i zamanlarının çoğunu sayfanın üst kısmındaki içeriğe bakarak geçiriyor, bu nedenle onları en baştan bağlamak önemlidir.
Ancak, Google, içeriği yalnızca sayfanın en üstünde bulunanlara endekslemez.
İçeriğinizi okuyucu için en iyi şekilde geliştirmek ve öne çıkan snippet’lerde görünmek için sayfanızın üst kısmına atlama bağlantıları eklemeyi düşünün. Bu, daha kolay gezinme ve daha keyifli bir kullanıcı deneyimi sağlar. Ayrıca, öne çıkan snippet’lerin peşinden gitmek için başlık etiketlerinizi yaratıcı bir şekilde kullanmanıza olanak tanır.
Örneğin, metindeki başlıklarınız, içeriğinizin sonuca tıklayıp daha fazlasını öğrenebilecekleri öne çıkan snippet’lerde görünmesine yardımcı olabilir.
“Masajın 10 faydası” sorgusunu düşünün.
Bu sonuç, kullanıcıların hızlı bir şekilde görüntüleyebilecekleri veya daha fazla bilgi bulmak için ziyaret edebilecekleri gerçek bir listeyi gösterir. Öne çıkan snippet’i oluşturan makalenin kaynak koduna bakarsanız, tüm masaj avantajlarının gönderideki basit bir madde işareti listesi yerine H2’lerde iç içe olduğunu görebilirsiniz.
Alakalı içerikle birlikte stratejik olarak başlık etiketlerini kullanmak, arama motorlarının içeriği daha iyi anlamasına yardımcı olur. Başlıklar, arama motorlarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu bilmesini sağlar, bu nedenle alakalı anahtar kelimeler eklemek yardımcı olabilir.
Ek olarak, internetteki en iyi içeriğe sahip olabilirsiniz, ancak iyi yapılandırılmamış ve gözden geçirilmesi kolay olmadıkça okuyucuların etkileşimde kalmaları pek olası değildir.
Metin duvarlarına sahip web sayfaları, doğası gereği pek çok okuyucu için çekici değildir ve korkutucudur. Ancak başlıklar, içeriğinizi ayırmanın ve sitenizin genel kullanıcı deneyimine yardımcı olmanın harika bir yoludur.
6. Görüntüleri Optimize Etmeyi Unutmayın
SEO’yu artırmak açısından görüntü optimizasyonuna sonradan bakmak kolaydır. Ancak, doğru yapıldığında web sitenize trafik çekmenize yardımcı olabilir.
Görsel İçerik Kullanmanın Faydaları
İnsanlar görsel yaratıklar olduğu için görsel içeriği kullanmak mantıklıdır. İçeriğinize görsel yardımcıları dahil etmenin birçok faydası vardır.
İşte faydalarından bazıları:
- Bir metin duvarını kırmaya yardımcı olur
- Google’ın gelecekteki görsel arama hedefiyle uyumludur
- Web sayfanızın içeriğine daha iyi bağlam sağlar
- Okuyucuların yazılı içeriği daha iyi anlamalarını sağlar
Görüntüleri Optimize Etme İpuçları
Görsellerinizin SEO’sunu geliştirmek doğal olarak kolay olabilir. Ancak, web sitenizi incelerken ve görselleri optimize ederken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var:
- Görüntü dosyası boyutu ve biçimi: JPEG’lerin boyutu PNG’lerden daha küçüktür, bu nedenle daha hızlı yüklenirler
- Açıklamalar ve Adlar: Alt etiketleri, resim dosyası adlarını ve resim başlıklarını içerir
- Telif hakkı: Görsellerin size ait olduğundan emin olun
- Alaka düzeyi: Görsellerin içerikle alakalı olduğundan emin olun
- Mobil uyumluluk: Doğru mobil boyutlara sahip olduklarından emin olmak için resimleri görüntüleyin.
Duygusal Alt Etiketler Nasıl Yazılır?
SEO’nuzu anında iyileştirmenin en iyi yollarından biri, alternatif metninizi optimize etmektir . Resimleriniz için alternatif metin yazarken aşağıdaki kurallara uyduğunuzdan emin olun:
- Açıklayıcı olun: Resmi olabildiğince ayrıntılı bir şekilde tanımlayın. Bunu göremeyen birine tarif ettiğinizi hayal edin. Bu, arama motorları için yararlı olmasının yanı sıra, ekran okuyucu kullananların görüntüleri daha iyi anlamasına da yardımcı olur.
- Ayırt edici olun: Sayfadaki her görsel için alt etiket olarak içerik anahtar kelimelerinizi kullanmamalısınız.
- Alakalı olun: Tıpkı anahtar kelimeler gibi, alternatif metin de zorlanmadan doğal olarak kullanılmalıdır. Bu, aşırıya kaçmamanız ve spam anahtar kelime kullanmamanız gerektiği anlamına gelir.
7. Sitenizin Mobil Uyumlu Olduğundan Emin Olun
Son araştırmalar , Google aramalarının yaklaşık %70’inin mobil cihazlardan geldiğini gösteriyor. Bu nedenle, web sitenizi mobil cihazlar için optimize ettiğinizden emin olmanız önemlidir. Google, mobil cihazlar için optimize edilmiş web sitelerini ödüllendirir.
Mobil SEO için optimize etmek için mobil ve masaüstü anahtar kelimelerini ayrı ayrı araştırmak ve karşılaştırmak isteyeceksiniz. Bir SEO aracı kullanmak, mobil uyumlu içeriğinizle doldurabileceğiniz içeriği veya anahtar kelime boşluklarını keşfetmenize yardımcı olan mobil analitik içgörülerini keşfetmenize yardımcı olabilir.
Bazıları, mobil öncelikli bir yaklaşımla bir web sitesi geliştirmenin nihayetinde masaüstü hesabınıza yardımcı olabileceğine inanıyor. Bunun nedeni, mobil arayüz üzerinde çalışırken web sitenizin önemsiz yönlerini başlangıçta kaldırabilmenizdir. Bu yaklaşımı benimsemek, içeriğinize öncelik vermenize yardımcı olacak, böylece en baştan kaliteli içerik oluşturacaksınız.
Mobil cihazlar için optimize edilmiş içerik üretirken şunları göz önünde bulundurmalısınız:
- Küçük mobil ekranlar ve masaüstü monitörler arasındaki boşluğu doldurabilecek özlü içerik oluşturma
- En ilgi çekici ve yardımcı materyali, ilk önce yüklenmesi için sayfanın en üstüne yerleştirmek
- Mobil cihazlar için optimize edilmiş anahtar kelimelerle okuyucuları hedefleme
Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını görmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testini yapın .
8. Sayfa İçi SEO Faktörlerini Optimize Edin
İçeriğinizin ve yapınızın öne çıkan snippet’ler için optimize edildiğinden emin olmanın yanı sıra, daha önce de belirttiğimiz gibi, sayfa SEO için tüm ördeklerinizi arka arkaya bulundurmak bir sonraki önceliğiniz olmalıdır.
URL’niz ve meta başlığınız, Google’ın içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olan temel faktörlerdir.
Sıralamanızı iyileştirmek için bunlardan herhangi birinin uzunluğu hakkında kesin ve hızlı bir kural yoktur. Ancak amacınız, hedef anahtar kelimelerinizi eklerken bunları mümkün olduğunca kısa ve net hale getirmek olmalıdır.
Meta açıklamalar, sıralamaları doğrudan etkilemese de, bir kullanıcının sayfanızı tıklayıp tıklamadığının belirleyici faktörü olabilirler.
Google, meta açıklamaları , kullanıcı için en iyi olduğunu düşündüğü şeye göre yaklaşık %70 oranında değiştirirken, bir tane hala sağlamak önemlidir.
Açıklamanızı 150 karakter civarında tutmak iyi bir kuraldır, böylece SERP’lerde tamamı kesilmeden yeterli bilgi verebilirsiniz.
Aşağıda, URL’nizi ve metanızı olabildiğince temiz tutmak için en iyi uygulamalardan bazıları verilmiştir:
- Gelecekteki gönderileri akılda tutan tutarlı bir yapı kullanın. İster sitenizin bir alanı için belirli bir içerik düzenliyor olun, ister yolda benzer içerik oluşturuyor olun, ilgili içerik için URL ve meta açıklama yapınızı biraz benzer tutmak isteyeceksiniz.
- Gereksiz dilden kaçının. Kabarık dilden kaçının. Her biri kısa ve öz olmalıdır.
- Onları anahtar kelime açısından zengin yapın. Yine, URL’nizin ve meta açıklamanızın, hedeflediğiniz birincil anahtar kelimeyi içerdiğinden emin olun. Kullanıcılara sayfada ne bulacaklarını söylemek için ihtiyaç duyduğunuz kadar kelime eklemek ve gereksiz duraklama kelimelerini kaldırmak en iyisidir.
9. Yükleme Sürelerini Azaltın
Yavaş yükleme süreleri, yüksek hemen çıkma oranlarının başlıca nedenlerinden biridir . Ek olarak, ortalama bir insanın dikkat süresi sekiz saniye sürüyor ve bu da hızlı bir siteye sahip olmayı her zamankinden daha önemli hale getiriyor.
Google’a göre, ” hız eşittir gelir “, bu da esasen yavaş yükleme sürelerinin sitenizin ziyaretçilerinin web sitesi sayfanızdan ayrılma olasılığını artırdığı anlamına gelir. Bu nedenle SEO sıralamanız web sitenizin hızına bağlıdır.
Site Denetimi gibi bir denetim aracı , web sitenizin hızını ve onu nerede iyileştirebileceğinizi anlamak için değerli bir kaynak olabilir. Ayrıca yaygın SEO hatalarını da tarayabilir.
Sitenizin hızını hem masaüstü hem de mobil için test etmek için Google’ın Sayfa Hızı İstatistikleri sayfasına alanınızı girin .
Denetim tamamlandıktan sonra performans, sayfa hızı ve diğer temel hayati bilgileri ele alan çeşitli tanılamalar alırsınız.
10. Yerel SEO’yu İyileştirin
Yani sitenizin sayfa içi SEO’sunu geliştiriyorsunuz ve belki de ulusal veya küresel düzeyde hedefleme konusunda harika bir iş çıkardınız. Ancak yerel veya bölgesel aramalar için çevrimiçi görünürlüğünüzü artırmak için ne yapıyorsunuz?
Yerel bilgi arayan Google arama sorgularının %46’sı ile , özellikle bölgenizden trafik ve potansiyel müşteriler oluşturmak istiyorsanız, yerel SEO’nuzu geliştirmek çok önemlidir.
Ancak yerel SEO nedir ve onu geliştirmek için hangi adımları atabilirsiniz?
Yerel SEO, işletmenizin yerel arama sonuçlarında görünmesine yardımcı olan bir SEO stratejisidir.
Yerel aramayı optimize etmeye yönelik önerilerimizden bazıları şunlardır:
- Google İşletme Profilinizi talep edin
- Google İşletme Profiliniz ve Google Arama Konsolunuz için performans denetimleri çalıştırın
- İletişim bilgilerinizin doğru olduğundan emin olun
- Google İşletme Profilinize haftalık gönderiler veya teklifler ekleyin
- Yorumları Yanıtlayın
- Web siteniz için konum sayfaları oluşturun
- Meta verilerinizi optimize edin (URL, başlık etiketleri ve meta açıklama)
- Çevrimiçi dizinlerinizin web genelinde tutarlı olduğundan emin olun
- Semrush’ta Konum İzleme kampanyanıza bir konum ekleyin
- Semrush’ta Listeleme Yönetimi aracılığıyla listelemenizi denetleyin
11. Analitiklerinizi Değerlendirin
Web sitenizin performansını izlemek, hedef kitleniz için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde, beğenilerini ve beğenmediklerini göz önünde bulundurarak daha fazla içerik oluşturabilirsiniz.
Aşağıda, geliştirirken başvurmayı düşünmeniz gereken yaygın metriklerin bir dökümü bulunmaktadır .
- Bir sayfada geçirilen ortalama süre: Ziyaretçilerin bir sayfada geçirdiği süreye bakmak, onların okuma alışkanlıkları hakkında size değerli bilgiler sağlar. Örneğin, kullanıcılarınız bir sayfada diğerlerinden daha az zaman harcıyorsa, hedef kitlenizin ne tür içeriği tercih ettiğini size gösterebilir.
- Oturum başına ziyaret edilen ortalama sayfa sayısı: Analizleriniz, kullanıcılarınızın web sitenize hangi sayfadan girdiğini ve hangi sayfadan ayrıldığını size söyleyebilir. Bu, olası satış oluşturacak sayfaları yapıp yapmadıklarını veya ne zaman yaptıklarını not etmeye yardımcı olur.
- Trafik kaynakları: Bu ölçüm, hangi kaynakların web sitenize trafik getirdiğini ve en iyi sonuçlar için çabalarınızı nereye odaklamanız gerektiğini gösterebilir. Örneğin, web siteniz en fazla trafiği Instagram’dan alıyor ancak Facebook’tan almıyorsa, Facebook stratejinizi geliştirmenin yeni yollarını bulurken Instagram stratejinizi sürdürebilirsiniz.
Etki Alanına Genel Bakış aracımız bu metrikleri belirlemenize, zayıf noktaları aramanıza ve iyileştirmeler yapmanıza yardımcı olabilir. Bu metriklere nasıl erişileceğini öğrenmek için aşağıdaki resme bakın.
Son düşünceler
İçerik dünya çapında hızla üretilip yayınlandığından, arama motorları internetteki milyarlarca web sitesini sıralamak için fazla mesai yapıyor. Sıralamanızı bir gecede büyük ölçüde yükseltemeseniz de, uzun vadede SEO’nuzu kademeli olarak iyileştirmek için küçük ayarlamalar yapabilirsiniz.
Yükleme hızı, içerik sorunları, meta etiketler, bağlantı ve taranabilirlik gibi web sitenizi etkileyen temel faktörlere bakmak için araçlar kullanarak SEO stratejinizi ve SERP’lerde daha iyi sıralama şansınızı artırabilirsiniz.