Landing Page Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Landing Page Nedir?
Türkçe’ye “açılış sayfası” olarak çevirebileceğimiz landing page, kullanıcıları belirli bir işlemi gerçekleştirmeye yönlendirmek amacıyla özel olarak kurulan sayfalardır.
Bu amaç bir ürünü satmak, kullanıcıların belirli bir form doldurmasını sağlamak gibi birçok farklı dönüşüm olabilir.
Google, Facebook ve benzeri mecralarda verdiğiniz bir reklama tıklayınca, müşterilerinizi ana sayfanıza yönlendirmek yerine, sadece ve sadece müşterileri belirli bir aksiyonu almaya yönlendirmek için optimize edilmiş, özel bir sayfaya yönlendirdiğinizi düşünün.
İşte yönlendirdiğiniz bu özel, dönüşüm odaklı sayfaya landing page adı verilir.
Landing Page Ne İşe Yarar?
Temelinde landing page, bir işletme için potansiyel müşteri sayısını artırmak, ziyaretçileri potansiyel müşteriye dönüştürmek ve dönüşüm oranlarını artırmak için kullanılır.
Bu sayfalar, ana sayfalardan farklıdırlar. Ana sayfalar, bir şirketin domain adında çıkan ilk sayfalarken, landing page olarak hazırlanan sayfalar, sadece belirli bir reklama veya linke tıklandıktan sonra müşterilerin karşısına çıkarlar.
Ana sayfalar, fiyatlar sayfaları veya satış sayfaları, müşterilerin genel olarak alışveriş yaptıkları sayfalardır. Ancak bir markayla yeni tanışan müşteriler için bu sayfalar oldukça kafa karıştırıcı olabilir.
Yani sayfada yazan bilgilerden, farklı bağlantılardan, içeriklerden ve haberlerden dikkatleri dağılıp, dönüşüm gerçekleştirmeden ayrılabilirler.
Landing page ise, giren kullanıcıları direkt olarak belirli bir dönüşüme yönlendirmeyi amaçlar. Böylece kullanıcılar dikkatleri dağılmadan net bir teklif ile karşılaşır, bu teklifi beğenmeleri sonucunda da dönüşüm hunisinde bir sonraki adıma geçerler.
Ana Sayfa ve Landing Page Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ana sayfalar ve landing page arasında birçok fark bulunur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Landing page belirli bir pazarlama stratejisinin dönüşüm amacını tamamlamak için kullanılır. Bir ana sayfa, yani homepage ise internet sitesinin diğer sayfalarına yönlendirme sağlayan çok yönlü bir sayfadır.
- Landing page, kullanıcıların sadece istenilen dönüşümü gerçekleştirmesi için gereken bilgileri içerir. Ana sayfa ise şirketle ilgili birçok bilgi ve yönlendirme içerir.
- Ana sayfalar, şirketiniz ve işletmeniz için genel bir tanıtım sunar ve müşterileri daha fazla araştırmaya itmeye çalışır. Landing page ise sadece belirli bir teklif ile ilgili bilgi sunar ve müşteri bu teklifi kabul etmeye yönlendirir.
- Temelinde ana sayfanızı ziyaret eden müşteriler, şirketiniz ile ilgili genel bir bilgi almak istiyorlardır. Landing page’lere gelen müşteriler ise direkt olarak teklifinize belirli bir ilgi göstermişlerdir (reklamlara tıklamak, başka bir CTA’e tıklamak vb.)
Landing Page Hazırlamanın Avantajları Nelerdir?
İnternet siteniz ve teklifleriniz için özel landing page hazırlıkları yapmanızın birçok avantajı bulunur. “Landing page nedir?” Sorusuna daha iyi cevap verebilmek için aşağıda bu avantajlardan bahsedeceğiz.
Dönüşüm Oranlarını Artırır
Müşterilerinizi verdiğiniz Google ve Facebook reklamları ile ana sayfanıza yönlendirmeniz, dikkatlerinin dağılmasına sebep olabilir. Çünkü yönlendirdiğiniz ana sayfanızda, şirketinizin diğer sayfalarına linkler, içerikler ve şirket ile ilgili bilgiler gibi ana hedeften koparan birçok farklı etken olacaktır.
Diğer yandan landing page, direkt olarak müşterilerinizi dönüşüme yönlendirmek amacıyla kurulmuştur. Bu yüzden sadece ve sadece dönüşüm oranlarını artırmak için optimize edilir. Bu yüzden de dönüşüm oranlarınızın artmasını sağlar.
Hedef Kitlenizi Anlamanızı Sağlar
Dönüşüm sağlamak için belirli landing sayfaları kullanmanız, daha kolay veri elde etmenizi sağlar. Bu da hedef kitlenizi analiz etmenizi kolaylaştırır. Hedef kitleniz ile ilgili daha fazla bilgi elde edersiniz ve böylece bu kitleye yönelik daha iyi stratejiler geliştirme şansınız olur.
Test Edilmeleri Kolaydır
Landing pageler, sadece tek bir sayfadan oluştukları için A/B testleri yapmak oldukça kolaydır. Kolaylıkla aynı yapıya sahip iki farklı sayfa hazırlayıp, bu sayfaların birisi kontrol grubu, diğerini ise test grubu olarak kullanabilirsiniz.
Marka İmajınızı Güçlendirir
Reklam kampanyalarınız için belirli landing page yapıları kullanmanız, müşterilerinize özel deneyimler sunmanıza olanak sağlar. Böylece farklı reklamları gören farklı segmentlere özel sayfalar gösterebilir, marka imajınızı güçlendirebilirsiniz.
Landing Page Nasıl Yapılır?
İşletmeniz ve web siteniz için özel landing page hazırlığı yapmak, aslında oldukça kolay bir işlemdir, aşağıdaki adımları takip ederek kendi landing sayfanızı hazırlayabilirsiniz.
Landing Page Hazırlama Programları Kullanın
Kendi landing pageinizi yapmak için başvurabileceğiniz en kolay yollardan birisi, hazır landing page yapma programları kullanmaktır. Bu programları kullanarak, yazılıma ihtiyaç olmadan kendinize özel bir landing page üretebilirsiniz.
Landing Page Hazırlama Programları:
Kullanabileceğiniz bazı landing page hazırlama programlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Unbounce
- Leadpages
- Hubspot
- GetResponse
- MailChimp
- Clickfunnels
Şablonlardan Yararlanın
Landing page hazırlama programları, içlerinde birçok farklı şablona yer verirler. Bu şablonları kullanarak direkt olarak kendi web siteniz için bir açılış sayfası hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Seçtiğiniz programa girip, amaçlarınızla örtüşen bir şablon seçin. Mümkün olduğunca temiz ve sade bir tasarım kullanmaya çalışın.
Değer Önerinizi Yansıtın
Landing page şablonunuzu seçtikten sonra, sırada buradaki görselleri ve yazıları kendinize göre değiştirmek var.
Sayfanın tasarım öğelerini hazırlarken, mümkün olduğunca müşterilere sunduğunuz değer önerisini ön plana çıkartmaya çalışın. Müşterilerin tam olarak ne kazanacaklarını ve bunun için atmaları gereken adımları net bir şekilde açıklayın.
Başarılı Bir Landing Page Hazırlamak için 5 İpucu
İşletmenizin dönüşüm oranlarını artıracak başarılı bir landing page hazırlamak için aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz.
- Sadeliğe Önem Verin
- Teklifinizi Geliştirin
- Metin ve Formlarınıza Özen Gösterin
- A/B Testleri Yapın
- Analiz Edin ve Geliştirin
Sadeliğe Önem Verin
Landing pagelerin, ana sayfalardan en önemli farkı, ziyaretçilerin dikkatini dağıtmamasıdır. Bu yüzden sade bir yapıya sahip olması çok önemlidir. Landing page hazırlarken:
- Sadece tek bir teklifi yansıtmasına dikkat edin.
- Gereksiz bilgiler vermeyin.
- Müşterilerinizin dikkatini dağıtacak yönlendirmeler kullanmayın.
- Karmaşık görseller ve şablon yapıları kullanmamaya çalışın.
Teklifinizi Geliştirin
Landing page yapmanın asıl amacı, ziyaretçilerinizi potansiyel müşteriye dönüştürmek, yani lead üretmektir.
Reklamınıza tıklayarak landing sayfanıza giden ziyaretçiler, ürününüz ile ilgili olacaktır.
Ancak araştırma amacıyla giren, sadece bilgi almak isteyen veya merak eden birçok insan ile de karşılaşacaksınız.
Yani direkt olarak alım yapmaya veya kayıt olmaya hazır olmayan müşterileri çekmek için özel bir teklif geliştirmeniz çok önemli.
Bu özel teklif, bir indirim veya promosyon olabilir. Süreli bir indirim veya promosyon sunmanız, daha fazla insanın dönüşüm gerçekleştirmesini sağlayacaktır.
Diğer yandan, her landing page satış odaklı olmak zorunda değildir.
Müşterilerinizden bir e-kitabı indirmeleri için e-posta adreslerini vermelerini veya bedava bir seminere kaydolmak için iletişim bilgilerini girmelerini isteyebilirsiniz.
Böylece direkt olarak satışa özel leadler toplamamış olsanız bile, ürününüzle ilgilenebilecek insanların iletişim bilgilerine sahip olmuş olursunuz.
Metin ve Formlarınıza Özen Gösterin
Oluşturduğunuz landing page içerisinde müşterilerinizi yönlendirmek için kullanabileceğiniz iki önemli etken metinler ve formlarınızdır.
Sayfa üzerinde metinler, müşterilerinize teklifinizin değerini açıklayacak ve onları istediğiniz dönüşüme yönlendirmenizi sağlayacaktır.
Koyduğunuz form ise, direkt olarak müşterilerinizin bilgilerini gireceği alan olacaktır.
Metinlerinizi hazırlarken, sadeliğe ve açıklığa önem verin. Unutmayın, buraya yazacağınız metin bir nevi satış temsilcisi görevini üstlenecektir. Bu yüzden ikna ediciliğinin yüksek olması çok önemli.
Kullanacağınızın formun ise kullanımının kolay olması ve istediği bilgilerin net olması çok önemli.
Eğer ziyaretçilerinizden verdiğiniz değere kıyasla çok fazla bilgi isterseniz, dönüşüm oranlarınız düşecektir.
Yani kısacası, sadece bir e-kitap için ziyaretçilerin 20 soruluk bir form doldurmasını beklemek çok mantıklı olmayacaktır.
Fakat ilgili birçok ziyaretçi bir e-kitap için e-posta adreslerini girmekten çekinmeyecektir.
A/B Testleri Yapın
A/B testleri, bir sayfanın veya reklamın iki farklı versiyonunu aynı anda deneyerek, hangisinin daha başarılı olduğunu anlamanızı sağlarlar.
Kullandığınız landing page için A/B testi yapmak dönüşüm oranlarınızı artıracaktır.
Periyodik olarak kullandığınız landing page ile aynı başka bir sayfa yaptığınızı ve sadece bu sayfanın bir öğesini değiştirdiğinizi düşünün.
Bu öğe bir metin, görsel veya form olabilir.
Ardından, ana landing sayfanıza gelen trafiğin yarısını yeni açtığınız deneme sayfasına yönlendirin.
Eğer dönüşüm oranınız artarsa, daha başarılı bir sayfa hazırladığınızı anlamış olacaksınız. Artmazsa ise önceki sayfanızın daha doğru olduğunu öğrenmiş olacaksınız.
Landing pageleriniz için sık sık A/B testleri yaparak, sürekli dönüşüm oranınızı optimize edebilir ve artırabilirsiniz.
Analiz Edin ve Geliştirin
A/B testlerinizin yanında, landing sayfanızın performansını sık sık analiz etmeniz ve yeni geliştirmeler ile ilgili teoriler üretmeniz çok önemli.
Dijital pazarlama teknikleri uygularken, elde edilen sonuçlara göre, kullanılan içeriği optimize etmek büyük bir önem taşıyor.
Sık sık analiz ve geliştirmeler yaparak, kullandığınız landing pagelerin dönüşüm oranlarını artırabilirsiniz.
Landing Page Dönüşüm Takibi ve Analizi Nasıl Yapılır?
“Landing page nedir?” Anladıktan sonra, bu sayfaların dönüşüm takiplerinin nasıl yapılacağını öğrenmek de oldukça önemli.
Aslında bu sayfalar takiplerini ve analizlerini yapmak görüldüğünden çok kolay.
Birçok landing page hazırlama programı kendi içlerinde analitik özelliklere sahiptir. Böylece dönüşüm oranları rahatlıkla takip edilir.
Eğer bir CMS programı kullanıyorsanız, landing pagelerinizi burada kullandığınız analitik sistemlere bağlamanız da mümkündür.
Kısacası analiz ve takip işlemleriniz, tamamen kullandığınız programa ve CMS sisteminize göre değişecektir.