10 Adımda Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi

10 Adımda Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi

 #1.Adım: Bir E-Ticaret Platformu Seçin

Web siteniz markanızın yüzü gibidir bu yüzden seçtiğiniz platform ve bu platformun size sunduğu e-ticaret özellikleri, işinizi sorunsuz bir şekilde yönetebilmeniz konusunda hayati bir öneme taşır.

Platformunuzu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler şunlardır:
  • Araçlar: Platform, işinizde başarıyı yakalamanız için ihtiyacınız olan her şeyi size sunuyor mu? Pazarlama kampanyaları oluşturmak, envanteri yönetmek, birden fazla kanalda satış yapmak ve ödeme almak için bu platformu kullanabilir misiniz? Vergi ve diğer ücretler için hesaplama otomasyonu var mı, ödeme deneyiminizi özelleştirebilir misiniz veya sitenize online canlı sohbet özelliği ekleyebilir misiniz? Kısacası, seçtiğiniz platform da işinizle birlikte büyüyebilir mi?
  • Özel işletmeler: Tasarım hizmeti mi vermek mi istiyorsunuz, ürün abonelikleri mi satmayı planlıyorsunuz, yoksa farklı bir niş iş fikriniz mi var? Seçtiğiniz platform size ideal e-ticaret sitesini oluşturmak için ihtiyacınız olan imkanları sunuyor mu?
  • Fiyatlandırma: Platformun e-ticaret ihtiyaçlarınızı karşılayan ve mali olarak size uyan bir fiyatlandırma paketi var mı? İşletmeniz büyüdükçe daha profesyonel araçlar kullanmak için paketinizi yükseltebilecek misiniz? Gerekli pazarlama araçları ve işletme yönetimi kaynakları paketlere dahil mi?
  • Tasarım özellikleri: Platform, güzel görünen ama aynı zamanda yüksek performansla çalışan bir e-ticaret sitesi kurmanıza izin veriyor mu? Başlamanıza yardımcı olacak çok çeşitli ve sezgisel e-ticaret sitesi şablonları sunuyor mu? Mağazanızın tasarımını özelleştirmek ne kadar kolay?
  • Mobil görünüm: E-ticaret sitesi kurmak için seçtiğiniz web sitesi oluşturucu sitenizi mobil cihazlar için optimize ediyor mu? Alışveriş yapanlar mağazanızı telefonlarından rahatça gezebilecekler mi?
#2.Adım: Hedef Kitlenizi Belirleyin


Bir e-ticaret sitesi kurmadan önce karar vermeniz gereken ilk şeylerden biri, satış yapacağınız kitlenin kimler olacağı. Bu konu aynı zamanda satılacak ürünleri, e-ticaret sitesi tasarımını, pazarlama yöntemlerini ve gönderim ihtiyaçlarını belirlemenize yardımcı olacağı için de önemlidir.

Zaten bir ürün fikriniz varsa, bu ürünün ideal müşterisinin kim olacağını düşünün.

Hedef kitleniz hakkında kendinize şunları sorun:

Yaş aralığı ve meslekleri nedir?

Nerede yaşıyorlar?

Ne tür ilgi alanları var?

Doğrudan hedef kitlenizi belirlerken, tam anlamıyla onların ihtiyaçlarına odaklanmak için müşteri personası oluşturmayı da düşünebilirsiniz.

Bir hedef kitle seçerken, aşina olduğunuz kişileri seçmek iyi bir fikir olabilir. Ürünleri başarılı bir şekilde oluşturmak, satmak ve pazarlamak için müşteri tabanınızı gerçekten tanımanız ve anlamanız gerekir. Bu nedenle, zaten bir parçası olduğunuz belirli bir topluluğu hedeflerseniz, bu süreç daha kolay olur.

Örneğin, İstanbul’da yaşayan orta yaşlı bir ev hanımıysanız, ait olduğunuz demografik grubu hedefleyen bir e-ticaret sitesi kurmak yerinde olacaktır. Bu sayede, müşterilerinizin hangi ürünlere ihtiyaç duyduğuna, onların ilgisini çekecek bir şekilde nasıl iletişim kurulacağına ve nasıl ürünlerinizi satın almaya teşvik edebileceğinize dair bir fikriniz olur.


#3.Adım: Markanıza İsim Verin ve Bir Domain Alın

Hangi ürünü kime ve nasıl satacağınızı belirledikten sonra, işiniz ve markanız için unutulmaz bir isim bulma zamanı gelmiş demektir.


Siteniz için akılda kalıcı bir isim seçin. Ürününüz, sektörünüz, değerleriniz veya markanızı eşsiz kılan özelliklerle ilgili kelimeler düşünün. Daha fazla fikir almak için şimdilik İngilizce diliyle uyumlu çalışan marka ismi oluşturucumuzu kullanabilirsiniz.

Kim bilir, belki siz de trende uyup markanıza yabancı bir isim seçmeyi tercih edeceksiniz.

Marka ismi seçiminizde size yol göstermesi için SEO, yani arama motoru optimizasyonundan yararlanabilirsiniz. İlgili internet aramalarına ve Google Trends’e göz atarak müşterilerin kullandığı terimleri keşfedin. Anahtar kelime araştırması hakkında daha fazla ipucu için SEO konusunu daha detaylı araştırın.

İsminizde ürün kategorinize veya belli bir ürüne yer verin, sunduğunuz ürün müşteriler tarafından kolayca anlaşılabilsin. Örneğin şapka satıyorsanız “aksesuar,” “fötr” veya “kasket” kelimelerini kullanmayı unutmayın. En önemlisi, marka isminizin dikkat çekmesine özen gösterin. İşte eşsiz bir marka ismi seçmenin bazı yolları:

  • Direkt rakiplerinizi araştırın
  • İsim fikirlerinizi Google ve sosyal medyada aratın
  • Yerel ticari sicil kaydı hizmetlerini araştırın

Bir isimde karar kıldığınızda siteniz için profesyonel bir domain alın. En doğru domain adını seçmenin yolu site isminizle birebir eşleşme sağlamaktır. Bu sayede müşterileriniz sizi kolaylıkla bulabilir.

#4.Adım: İnternet Üzerinden Ne Satacağınızı Seçin


Sıfırdan bir e-ticaret sitesi kuruyorsanız ürünlerinizi hedef kitlenize göre seçin. Hangi yaşa, cinsiyete ve ilgi alanlarına hitap etmek istiyorsunuz? İşte hedef kitleniz bu. Hedef kitlenizi aklınızda tutun ve internette neler satın aldıklarını araştırın.

Bu kitleye henüz piyasada olmayan hangi ürün veya hizmeti sunabilirsiniz? Hangi sorunları çözebilirsiniz? Sunacağınız hizmetlerden hangileri zaten piyasada ancak bunu daha iyi sunabileceğinizi düşünüyorsunuz? Müşterilerinize onlara yardımcı olabilecek veya onları heyecanlandırabilecek ne satabilirsiniz?

Satacağınız ürün her ne olursa olsun, ürününüzün bir ihtiyaca çözüm getirdiğinden emin olun.

İşte internetten satış yapmak için ürün seçerken işinize yarayacak bazı ipuçları:

Daha önce girilmemiş bir pazar bulun.

Henüz piyasada olmayan bir hizmet veya ürün fikriniz mi var? Belirli bir hedef kitlenin önemli bir sorununu çözecek bir öge mi tasarladınız? Bu başarı için büyük bir fırsat olabilir.

Popüler bir ürünü bir adım öteye taşıyın.

İşe yaradığını bildiğiniz bir şeyi alın ve daha iyi hale getirin. Müşterilerin neyi sevdiğini ve neyi eksik bulduğunu görmek için büyük markaların müşteri yorumlarına göz atın.

Örneğin, kadın çantaları mı satmak istiyorsanız Vakko, Marche’Istanbul ve Michael Kors markalarının yorumlarını okuyun.

Trendleri takip edin.

2021’de, en çok evden çalışmak için gereken araçlara ihtiyaç duyulduğu bilinen bir gerçek. Ama başka hangi trendler yükselişte?

İşte size piyasadaki artan talepleri doğru bir şekilde belirlemek için bazı yöntemler:

  • Kendinize örnek alabileceğiniz en iyi e-ticaret sitelerinden ilham alın.
  • Google Trends gibi araçlarla popüler arama terimlerini kontrol edin
  • popüler projeler listelerindeki gelecek vaat eden ürünlerden ilham alın

Kafanızda bir ürün fikri şekillenmeye başladığında, ürününüzün işletmenize başarı getireceğinden emin olmalısınız.

İşte yeni bir ürün piyasaya sürerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı ipuçları:

Gönderimi kolay ürünler satın

E-ticarette, kırılgan olmayan, hafif ve az sayıda hareketli parça içeren ürünlere odaklanmak iyi bir fikirdir. Piller veya mıknatıslar işin içine girince göndermesi zorlaşabilir, bu yüzden bu tarz parçalar içeren ürünlerden kaçınmaya çalışın.

Kar ettiğinize emin olun

Türkçede ‘Yatırımın Getirisi’ olarak bilinen ROI (return on investment) değerinizi belirleyin: öncelikle fiyatlarınızı tahmini olarak belirlemek için rakiplerinize göz atın. Daha sonra tüm işletme maliyetlerinizi karşılamak için ne kadar çok satış yapmanız gerektiğini hesaplayın.

Üretim sürecini düşünün

Yeni bir ürün oluşturuyorsanız, envanterinizi oluşturmak için bir üretici bulmanız gerekir. Üreticinizi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birçok yön vardır, bunları

iyice araştırdığınızdan emin olun.

#5.Adım: Sipariş Karşılama veya Dropshipping’e Yönelin


Bir e-ticaret sitesi kurmak ve hızlı bir şekilde satış yapmaya başlamak istiyorsanız, stoksuz e-ticaret olarak da bilinen bir dropshipping işi kurmayı düşünebilirsiniz. Dropshipping, hızlı bir şekilde kurulabilmesinin yanı sıra, ön maliyetleri, envanter yönetimini ve siparişlerin karşılanmasını en aza indirmenize izin vermek gibi diğer önemli avantajları da size sağlar.

Dropshipping Nedir ve Nasıl işler?

Dropshipping, yani stoksuz e-ticaret, herhangi bir envanter yönetmeden, stok yapmak ve sipariş karşılamak zorunda kalmadan ürün satmanızı sağlayan, kurması ve işletmesi kolay bir perakende satış seçeneğidir.

E-ticaret sitenizi bir dropshipping tedarikçisiyle entegre edin ve onların kataloğundan müşterilerinize satmak istediğiniz ürünleri seçin. Bu ürünleri nasıl fiyatlandıracağınızı, pazarlayacağınızı ve sunacağınızı istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Müşteriler ürünü sitenizden satın aldığında, sipariş bilgilerini siparişi yerine getiren ve gönderen dropshipping tedarikçisine iletirsiniz.

Dropshipping nasıl işler?

  1. Dropshipping ile satacağınız ürünleri seçip, kendi fiyatlarınızı belirlersiniz
  2. Müşteriler siteniz üzerinden ödeme yaparak ürünlerinizi satın alır
  3. Siparişi tedarikçiye iletirsiniz ve ödemesini yaparsınız
  4. Tedarikçi ürünü doğrudan müşterinin adresine kargolar

Müşteriler sizden ürün satın aldığında, tedarikçi siparişlerinizin envanterini ve karşılanmasını yöneteceğinden, sizin yalnızca online mağazanızı ve pazarlamanızı yönetmeniz gerekir.

#6.Adım: Sitenize Bir Ödeme Sağlayıcısı Bağlayın

Bir online satış sitesi kurma söz konusu olduğunda, en önemli şeylerden birisi de nasıl ödeme alacağınızdır. İşletmenizin online ödemeleri sorunsuz ve güvenli bir şekilde kabul edebilmesini sağlamak en önemli noktalarından biridir.

Öncelikle, hangi ödeme yöntemlerini kabul edeceğinize karar verin. Müşterilerinize birden fazla yöntem sunmak iyi bir fikir olabilir, böylece en çok sevdikleri ve kullandıkları seçeneği kullanabilirler. Bulunduğunuz yere bağlı olarak, genellikle aşağıdaki gibi bir veya daha fazla ödeme yöntemi seçebilirsiniz:

  • Kredi/Banka Kartları
  • Dijital cüzdanlar
  • Banka havaleleri
  • Yüz yüze ödeme
  • Şimdi al, sonra öde seçenekleri

Ardından, ödeme sağlayıcınızı seçin. Bir sağlayıcı, müşterilerden aldığınız ödemeler gibi işletmenizin tüm işlemlerini yürütür. Unutmayın, hangisini seçerseniz seçin, seçtiğiniz firma, tüm kredi kartı ödemelerini yürütmek için kullanacağınız ödeme sağlayıcısı olacaktır. Bir e-ticaret sitesi üzerinden ödeme kabul etmeye başlamak için ödeme sağlayıcınızın kim olduğunuzu teyit etmesi gerekir.

#7.Adım: Sitenizi Satış Odaklı Tasarlayın

Artık, online vitrininizi gerçekten tasarlamak ve tasarımın satışa dönüştürme için optimize edilmesini sağlamak için en iyi zaman. E-ticaret sitenizin iyi görünmesi önemli olsa da sitenizin müşterilere satın alma ve ödeme sürecinde sorunsuz bir şekilde rehberlik etmesi de önemlidir

İşte e-ticaret sitenizi tasarlarken dikkate almanız gereken önemli noktalardan bazıları:

Ne sattığınızı netleştirin.

Herhangi bir açıklamaya ihtiyaç duymayan büyük bir marka değilseniz, ziyaretçileriniz siteye girer girmez ne sattığınızı bilmek isteyecektir. Müşterilerinizin bu konuyla ilgili tahmin yapmasına gerek bırakmayın, e-ticaret sitenizi ziyaret eden herkesin hemen ne sattığınızı anlamasını sağlayın.

Ipucu: Sitenizin meta verilerini, mağazanızın türünü içerecek şekilde güncelleyin. Örneğin, Kaft adlı bir t-shirt mağazasıysanız, sitenizin meta başlığı “KAFT | T-Shirt Mağazası” olarak gözükmeli.

Net CTA’ler yazın

Satın alma sürecinin her aşamasında, müşterileriniz daha sonra ne yapmaları gerektiğini bilmelidir. Eylem çağrısı olarak da bilinen Call-to-Action (CTA) metninin sezgisel olduğundan emin olun ve tıklandığında müşterinin neye yönlendirileceğini açıkça belirtin.

İşe en başından başlayın. Sitenizin ana sayfasında kataloğa giden büyük ve göze çarpan bir Alışverişe Başla düğmesi ekleyin. Her ürün sayfasında belirgin bir “Hemen Satın Al”ve/veya “Sepete Ekle” seçeneği bulundurun.

Mağazanızın yapısını düzenleyin.

Sitenizin üst kısmında, müşterileri gitmeleri gereken yere yönlendiren bir gezinme çubuğu oluşturun. Kıyafet satıyorsanız, erkek veya kadın kıyafetleri sekmelerinin yanı sıra indirimli ürünler için de ayrı bir sekme oluşturun.

Sitenizin sağ üst köşesine bir alışveriş sepeti bağlantısı ekleyerek müşterilerin alışveriş sepetlerinde ne olduğunu kolayca görmelerine izin verin.

E-ticaret gönderim ve iade politikanız, sosyal medya sayfalarınıza bağlantılar ve iletişim bilgileriniz de dahil olmak üzere sitenizin alt bilgisine önemli bağlantılar ekleyin.

Yüksek kaliteli görüntüler kullanın.

Ürün fotoğrafları, online satış için son derece önemli bir özelliktir. Müşteriler, ürününüzün neye benzediğini yakından görmek isterler ve satın almadan önce ne aldıklarını bildiklerinden emin olmaları gerekir. Ürünün görünümünü, hissini, boyutunu, ağırlığını vb. göstermek için profesyonel fotoğraflar ve videolar kullanın.


#8.Adım: Güçlü Bir Marka Stratejisi Oluşturun

E-ticaret sitenizi güçlü marka oluşturma özellikleriyle akılda kalıcı hale getirin. Markalaşma, işletmenizin adından logosuna, kullandığınız kurumsal renk paletinden sesinizin tonuna kadar her şeyi içerir. Markanızın sahip olduğunuz işletme türüne ve hedef kitlenize güçlü bir şekilde bağlı olması gerekir.

Markanızın renk paletini oluşturmak için farklı renkler deneyerek başlayın. Ürünlerinizle alakalı renkleri tercih edin: örneğin çevre dostu su şişeleri için mavi ve yeşil tonlarını kullanın. Yaklaşık 3-4 renk seçin ve bunları kaydedin, böylece istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Basit şekiller ve okunaklı kelimeler içeren bir logo tasarlayın. İster küçük bir sosyal medya ikonu ister ambalajınızın bir parçası olsun, anında tanınabilecek bir görsel oluşturmalısınız.

İşletmeniz için mükemmel bir logo tasarlamak istiyorsanız logo tasarım rehberimize bakmanızı öneriyoruz.

Markanızın bir diğer önemli yönü, içerik oluştururken kullandığınız ses tonudur. Ürün açıklamalarınızı, sosyal medya paylaşımlarını ve e-postalarınızı yazarken bunu dikkate almalısınız.

Kendinize şunu sorun: Müşterilerim kim ve ne tür bir dil ve mesajlaşmayı kendilerine yakın hissedecekler?

Marka paletiniz, logonuz ve içerik tarzınıza karar verdiğinizde bunları işiniz için ihtiyacınız olan her şey için kullanın. Örneğin:

  • Web sitesi
  • E-postalar
  • Faturalar
  • Ürün ambalajları
  • Nakliye malzemeleri
  • Pazarlama kampanyaları

Etkili bir marka kimliği, en baştan müşteri sadakati oluşturmaya yardımcı olabilir. Profesyonel bir e-ticaret sitesi ve tutarlı bir markayla müşterilerinizin sizden alışveriş yapma olasılığı artacaktır.

#9.Adım: İşletmenizin Yapısına Karar Verin

İş kurmanın kanuni gereksinimleri cesaretinizi kırmasın. İşinizi mevzuata uygun hale getirmek, aslında düşündüğünüzden daha kolay.

İşte kullanabileceğiniz en yaygın dört işletme türü:
  • Şahıs firması: Bu işletme türünde işinize karşı hem mali hem de kanuni olarak sorumlu olursunuz. Eğer sadece e-ticaret sitesiyle işe başlayacaksanız, muhtemelen size en uygun seçenek bu olacaktır. Bu şirket türü, başlangıç için en kolay iş şeklidir ve işletmenizi tescil etmenizi kolaylaştırır.
  • Sınırlı Sorumlu Ortaklık (LLC): Bu seçenek, kişisel ve ticari varlıklarınızı ayrı tutmanızı sağlar ve bir işletme kurmayı daha az riskli hale getirir. Limited şirketler nispeten hızlı bir şekilde kurulur ve çeşitli iş vergi avantajları sunar.
  • Ortaklık: İşinize bir iş ortağıyla başlıyorsanız, kuruluş sırasında bir iş ortağı anlaşması imzalamanız gerekir. Bu anlaşmayla her bir ortağın rollerini, sorumluluklarını, yatırımlarını ve haklarını belirlersiniz.
  • Şirket: Bir şirket genellikle hissedarları ve çalışanları içeren yerleşik bir işletmeyi ifade eder. Kurabileceğiniz farklı şirket türleri vardır.

İşinizi şahıs firması olarak kuruyorsanız, işinizi kurmayı bürokratik olarak kolaylaştırmış olursunuz. Bununla birlikte, sektörünüz ve bulunduğunuz ülkeye ait ilgili ruhsat ve izinler için yetkili mercilere başvurmanız gerekecektir. Neye ihtiyacınız olacağını belirlemek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı web sitesine göz atın.

İşte şahıs firması olarak kurmanın bazı artıları ve eksileri:

Artıları:

  • Kuruluşu kolaydır
  • Kuruluş masrafları ucuzdur
  • Tüm kontrol sizde olur
  • Vergi beyanı yapmak daha basittir.

Eksiler:

  • İşletmenizin borçları ve yükümlülükleri için tam sorumlu olursunuz
  • Hisse senedi satarak işletmeniz için para toplayamazsınız

Kuruluş işlemlerinizi tamamlamak için bir avukatla anlaşmanızı öneririz.

Eğer bir limited şirket, ortaklık veya şirket kurmak istiyorsanız, bir avukat bulmalısınız. Hukuki ve mali konularda uzman değiliz, bu yüzden bazı tavsiyelerde bulunabilmemize rağmen, bu süreci her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olarak tamamlamak için bir profesyonelin yardımını almak iyi bir fikirdir.

#10.Adım: Pazarlama Kampanyalarınızı Başlatın

Artık ilk satışınızı yapmak için hazırsınız.Bu ücretsiz ve ücretli pazarlama stratejileriyle müşterileri e-ticaret sitenize yönlendirin.

Ücretsiz Pazarlama Kampanyaları

Sosyal Medya

Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında e-ticaret siteniz için bir işletme sayfası oluşturun. Web sitesi bağlantısı, konum ve iletişim bilgileri de dahil olmak üzere profil sayfanızdaki işletme bilgilerinizi güncelleyin. Facebook üzerinden yorum bırakabilme seçeneğini etkinleştirin ve yorum yazan herkese mutlaka cevap verin.

Sonra ise promosyonlar, indirimler ve yeni ürünlerle ilgili gönderiler yazıp sitenize bağlantı verin. E-ticaret sitenizi Facebook mağazanızla entegre ederek veya Instagram paylaşımlarınızı e-ticaret sitenize bağlayarak müşterilerinizin doğrudan sosyal medya üzerinden alışveriş yapmalarına olanak verin.

E-Posta Pazarlama

İlk olarak, bir iş e-posta adresi oluşturun. Ardından, müşterileri sitenize kaydolmaya teşvik eden bir lightbox koyarak veya sitenizin alt bilgisine bir kayıt formu ekleyerek bir e-posta listesi oluşturun. Müşterilerinizi e-posta listesine katılmaya teşvik etmek için mesela, ilk alışverişlerinde kullanabilecekleri bir indirim verebilirsiniz.

Ardından, kısa vadeli promosyonları, işletmenizle ilgili güncellemeleri ve yılın belirli zamanlarıyla ilgili öne çıkan şeyler hakkında haber bültenleri göndermek için bir e-posta pazarlama aracı kullanın.

SEO

Google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için sitenizi optimize edin. Müşterilerin sattığınız ürün türlerini aradıklarında mağazanızı bulmasını kolaylaştırın. Bunu, site sayfalarınızın her biri için optimize edilmiş meta başlıklar ve açıklamalar yazarak yapın. Ana sayfanız, ürün kataloglarınız ve her bir ürün sayfası buna dahil.

Ücretli Pazarlama Kampanyaları

Facebook ve Instagram Reklamları

Dünyanın en popüler sosyal medya kanalında müşterilerinizi hedefleyin. İlk olarak, kampanyanın hedefini belirleyin, bu hedef, örneğin, sitenize trafik çekmek, katılım elde etmek, satışa dönüştürmek veya başka bir şey elde etmek olabilir. Ardından, buna ne kadar bütçe ayırabileceğinizi ve reklamların ne kadar süre yayınlanmasını istediğinizi seçin. Konum, ilgi alanları ve demografiye göre hedefinizi belirleyebilmek için bir kitle oluşturmanız gerekir.

Eğer bu süreci kolaylaştırmak istiyorsanız, Wix reklamlarınızı optimize etmek için yapay zeka kullanır ve sitenizin kontrol paneli üzerinden ideal kitlenizi hedef alan Facebook ve Instagram reklamları oluşturmanızı sağlar.

Google Reklamları

Google’da belirli yerleri, demografik bilgileri, anahtar kelimeleri ve sorguları hedefleyen tıklama başına ödeme karşılığı reklamlar oluşturun. Böylece siteniz sizinki gibi bir mağaza arayan müşteriler tarafından görülebilecektir.