Satış Stratejinizi Geliştirecek İpuçları
Birçoğumuzun attığı ilk adım kullanıcı dostu, markamıza özel online mağaza veya müşteri deneyimine odaklanan bir web sitesi oluşturmak oluyor.
Online alışveriş yapan çoğu kullanıcı, bir ürün için arama yaptığında markanın kendi web sitesine bakmıyor bile. Bir düşünün, ürün ararken çoğunlukla doğrudan web sitesine mi gidiyorsunuz? Yoksa önce ürünü Trendyol veya Amazon gibi büyük perakende satıcılarda mı arıyorsunuz?
Çok kanallı satış stratejisini benimsemek, satıcılara müşterilerine her yerden ulaşabilme ve ürünlerini her yerde satışa sunabilme olanağı tanıyor. Bunun sonucunda satışlar artıyor ve işletmenin sürekli büyümesi sağlanıyor.
Çok Kanallı Satış Nedir?
Çok kanallı satış, ürünlerinizi aynı anda birden çok satış kanalında satma sürecidir. Çok kanallı satış yaklaşımıyla diğer platform ve işletmelerin mevcut müşteri tabanından faydalanabilir ve büyüme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
Satış stratejinize aşağıdaki altı temel uluslararası satış kanalını dahil edebilirsiniz:
- E-ticaret web siteniz – Kendi dijital alanınız.
- Çevrimiçi pazar yerleri – Çevrimiçi pazar yerlerinin başında Amazon geliyor. Bu platformlar tipik olarak üçüncü taraf ürünlerinden oluşan bir yelpazeyi neredeyse sonsuz çeşit ve sayıda sergileyerek bir araya getirir.
- Mobil pazar yerleri – Bu platformlar daha büyük pazar yerlerinin bir yansımasıdır ancak platform yapısında öncelik mobil kullanıma verilir. Dünya çapındaki Amazon gibi şirketlerin aksine bu platformlar kuruluşlarından itibaren mobil alışveriş uygulamaları olarak çalışır. Bazı örnekler: Wish, Mercari ve OfferUp. Türkiyeden buna dolap.com ve letgo.com sitelerini örnek verebiliriz.
- Sosyal medya platformları – Buradaki olağan şüphelileri mutlaka duymuşsunuzdur: TikTok, Facebook, YouTube ve benzer platformlar.
- Karşılaştırmalı alışveriş motorları – Google Alışveriş buna örnek olarak verilebilir. Karşılaştırma motorlarıyla pazar yerleri arasındaki fark, satın almaların pazar yerlerinde gerçekleşmesi. Karşılaştırma motorları, alışveriş yapan kullanıcıları satın alma işlemini tamamlamak için e-ticaret veya perakende satış sitelerine yönlendirir.
- Fiziki mağaza – Fiziki olarak yaptığınız satışlar.
Bu satış kanallarının her biri, markanızı kendi pazar dinamiklerine ve dezavantajlarına göre platformun kendine özgü müşteri grubuna sunar.
Çok Kanallı Satışın Avantajları
Farklı satış kanallarının sunduğu en önemli avantaj, satış fırsatlarını arttırması. Bunun yanında aşağıdakiler dahil daha pek çok avantajı var:
1- Yeni Müşteriler
Alışveriş yapan her kullanıcı farklıdır. Bazıları doğrudan ürünün kaynağına gitmeyi tercih eder, bazılarıysa birden çok kanalda en iyi fiyatı arar. Kullanıcıların sizden ürün satın alabileceği daha fazla yöntem sunmak, maksimum potansiyel müşteri miktarına ulaşmak için oldukça mantıklı bir plan.
2- Rekabet Avantajı
Rakiplerinizin satış yaptığı bir kanalda yer almadığınızda elbette satış kaçırırsınız. Ancak en kötüsü, rakiplerin hedef kitlenizin akıl payına tamamen hakim olması riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Müşteriler ürün arama modundayken bile sizden satın almayı asla düşünmeyeceği için gelecekteki potansiyel satışları bile otomatik olarak kaybedersiniz.
3- “Ücretsiz” Pazarlama
Bir online pazar yerine katıldığınızda o pazar yerinin pazarlama çalışmalarından ve teknolojisinden de yararlanırsınız. Örneğin, Amazon Prime Day’in gördüğü ilgiyle markanız milyonlarca potansiyel alıcının karşısına çıkar, o gün satın alınabilir ve hatta gelecekte kendi web sitenizden satışlar yapabilirsiniz.
4- Artan Marka Bilinirliği
Ne kadar çok yerde varlığınızı gösterirseniz o kadar çok insan markanızı tanır. Bu sayede güven yaratılır ve gelecekte satış yapma ihtimaliniz artar.
5- Daha Az Risk
Birçok e-ticaret satıcısı, özellikle belirgin sonuçlar aldığı tek bir satış kanalına fazla güvenme eğilimi gösterir. Ancak e-ticaret sektöründe çok sayıda ani değişim görülür ve bir kanal, şirket içinden veya dışarıdan kaynaklanan nedenlerle büyük ölçüde değiştiğinde satıcılar yarı yolda kalabilir. Çok kanallı yaklaşım, kanal riskini azaltmaya yardımcı olur.
Çok Kanallı Perakende Satışın 3 Önemli Dezavantajı
Tüm avantajlarının yanında çok kanallı satışta aşağıdaki gibi bazı zorluklar da görülür:
1- Birden Çok Satış Kanalını Yönetme
Doğru e-ticaret platformu, merkezi oturum açma sistemiyle ve listelerinizi, siparişlerinizi ve iadeleri yönetebileceğiniz bir kontrol paneliyle çalışmalarınızı kolaylaştırır.
2- Stok Yönetimi
Stok yönetimi zayıf olduğunda ürünlerin stokları tükenebilir ve fazladan satış yapabilirsiniz. Bu durum hem satışlarınızı kötü etkiler hem de müşterilerden olumsuz değerlendirmeler almanıza ve müşteri sadakatini kaybetmenize neden olabilir.
Stok yönetimi yazılımının dahil edildiği bir ticaret platformu, otomatik olarak tüm satış kanallarında stoklarınızın her zaman dolu olmasını sağlayarak bu noktada size yardımcı olabilir.
3- Müşteri Deneyimi
Başka satış kanalları eklendikçe markanızı ve genel müşteri deneyimini yönetmek zorlaşabilir. Marka deneyiminin tutarsız olması itibarınıza zarar verebilir ve müşterinin güvenini kazanmanız daha zor hale gelebilir.
Ayrıca kanallarınız arttıkça ödemeden kargo işlemlerine kadar siparişleri hızlı bir şekilde işlemek, bazı sorunları beraberinde getirebilir.
Çok Kanallı Satış Stratejinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Çok kanallı satış, çevrimiçi satışları artırmak için kendini kanıtlamış bir yol. Ancak bu süreçte kârınızı korumak için doğru stratejiyi benimsemeniz gerekiyor.
- Kanallarınızı koordine edin – Kanallarınızı sizin yararınıza çalışacak ve müşteri memnuniyetini korumanızı sağlayacak şekilde organize ve koordine etmeniz çok önemli.
- Stoklarınızı ve operasyonlarınızı entegre edin – Farklı kanallara girdiğinizde lojistik zorluklara yeni bir katman eklenir. Stokları sürekli takip etmek, fazladan satış yapma veya artan satış fırsatıyla stokların azalması ihtimalini ortadan kaldırır.
Çok kanallı satış yazılımları, tüm kanallardaki operasyonları merkezi hale getirerek şirketlerin stoklarını senkronize etmesine ve bu sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.
Bu yazılımlar stok entegrasyonunun yanı sıra muhasebe, kargo ve sipariş işleme yönetimine de olanak tanır.
- Merkezi veri yönetiminden yararlanın – Stok ve lojistik koordinasyonu, merkezi veri yönetimiyle başlar. Her bir kanala ayrı ayrı giderek bilgiler toplamak yerine, verileri merkezi bir konumda tutan raporlama araçlarına yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.
- Pazar yerinde satış optimizasyonu yapın – Bir pazar yerine katılıp birkaç ürün satışa sunarak anında satış yapmayı beklemek gerçekçi olmaz. Stratejinize pazar yerini test etme, gerektiğinde değişiklikler yapma ve daha iyi sonuçlar için optimizasyonu artırma adımlarını eklemeniz gerekir.
Bunu kantitatif veriler ve müşteri geri bildirimi olmak üzere iki yolla yapabilirsiniz. Veriler her zaman doğruyu söylemez. Bu durumda atacağınız en iyi ikinci adım, doğrudan kaynaktan haber almaktır. Anketler, takip e-postaları ve memnuniyet puanlamaları müşteriden geri bildirim almak için size yardımcı olabilecek yöntemler arasında.
Marka Bilinirliği ve Markayı Koruma Arasındaki Denge Nasıl Kurulur?
Çok kanallı satışın sunduğu en büyük avantaj marka bilinirliğinin artmasıdır. Birincil kanalınız ister fiziksel mağaza ister online pazar yeri ya da kendi web siteniz olsun, buna ek yeni satış kanalları eklemek markanızı yepyeni bir potansiyel müşteri grubuna açar.
Kanalları önceliklendirin – Her kanal işletmenize uygun değildir, bu nedenle çok kanallı satışta kanalları önceliklendirmek büyük önem taşır.
Ürünlerinizi seçin – Doğru pazar yeri, online mağazanız için bir uzantı görevi görmelidir. Her pazar yerinde tüm ürünlerinizi satışa sunmak yerine hangi ürünlerinizin fiyat rekabeti sunabileceğini ve hangilerinin diğer ürünler arasında eşsiz bir konum elde edebileceğini belirleyin.
Marka tutarlılığı sağlayın – Tüm satış kanallarında marka tutarlılığını korumak önemlidir. Nerede satış yaparsanız yapın logonuzun, renk paletinizin, dilin ve görsellerin her zaman markaya uygun olmasını sağlayın. Güçlü ve tutarlı bir marka kimliği, müşterilerin sizi hızlıca tanımasını sağlar ve müşteri sadakati oluşturmaya yardımcı olur.